9/30/2012

Raw Milk: From Cow to Cup

Toto je môj domáci tvaroh a bylinkové maslo z nepasterizovaného a nehomogenizovaného mlieka. Mlieko je kontroverzná potravina sama o sebe, milované aj zatracované. Rovnako vášnivá diskusia sa vedia aj o výhodách a nevýhodách surového nespracovaného mlieka. Každopádne tieto dilemy si musí vyriešiť každý človek sám. Naštudovať, vypozorovať, čo jeho telu prospieva a čo nie. Ja som zástanca, toho, že čím je menej chemicky a inak spracované jedlo, tým je lepšie a zdravšie. Viete vôbec, čo sa deje s mliekom, ktoré si bežne kupujeme, a z ktorého výrobky jeme?
Mlieko je pasterizované, t.j. zohrievané pri nižších teplotách, aby sa usmrtila väčšina mikroorganizmov. Tento proces je preventívny, mlieko pri dodržaní hygieny kráv nie je nakazené škodlivými mikroorganizmami.
Mlieko je homogenizované, t.j. mlieko sa pod tlakom a vysokou teplotou preháňané tryskami. Je to mechanické rozdrobenie tukových častíc v mlieku, tak, aby sa už nikdy nevytvorila smotana.
Neprídu vám tie procesy umelé? Narúšať štruktúru mlieka? Vedeli ste, že maslo, ktoré nemá nápis čerstvé, môže byť z mrazáku a staré 24 mesiacov? Chcete si prečítať posledné testy masiel, alebo zistenia kontrol? Nech sa páči, napríklad tu, tu alebo tu.

Nuž, ale nechcem skončiť pesimisticky. Takže rýchlo nájsť mliečny automat a potom šup do toho. Vaša kuchyňa sa premení na malé laboratórium. Postupy na maslo nájdete tu a postup na tvaroh tu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára